Terug

Sparen voor een eigen huis

Je favoriete hobby is rondkijken op Funda. Op Pinterest heb je het interieur van je eigen huis al helemaal uitgedacht. In andere woorden: je droomt ervan om je eerste eigen huis te kopen. Maar hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig om dit eerste huis te kopen?

Waar moet je rekening mee houden?
Wil je een eerste huis kopen? Dan heb je eigen geld nodig voor de kosten koper. Je mag nu namelijk nog maar 100% van de taxatiewaarde van de woning financieren. Hoeveel je moet sparen is afhankelijk van hoeveel de woning gaat kosten en het bedrag dat je bank bereidt is aan je te lenen voor je hypotheek. Naast de hypotheeksom moet je ook rekening houden met de volgende bijkomende kosten:

 • overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de koopprijs. Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je sinds 1 april 2021 gebruik maken van een startersvrijstelling. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting over de aankoop van je huis. De woning mag niet duurder zijn dan € 400.000. Meer info >
 • Kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en koopakte
 • Taxatiekosten
 • Advieskosten van een onafhankelijke adviseur of bij de bank
 • Afsluitkosten van de hypotheek
 • Advies en afsluitkosten van de overlijdensrisicoverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • Aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betekent dat de hypotheekverstrekker de garantie heeft dat de hypotheek volledig wordt terugbetaald. De bank heeft dus zekerheid en loopt minder risico. Als jij een restschuld overhoudt na verkoop, wordt deze door NHG aan de bank terugbetaald. De NHG wordt uitgevoerd door een stichting: de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). (meer info: https://www.nhg.nl/)
 • Het opstellen van een bouwkundig rapport
 • Kosten voor de inrichting en aankleding

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor de aankoop van je eerste huis?
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft aan dat je bij het kopen van een huis rekening moet houden met een eigen inbreng tussen de € 10.000 en de € 50.000. Het richtbedrag van de totale kosten is ongeveer 5 tot 10% van het aankoopbedrag. Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat 66 procent van de starters in 2020 maximaal 20.000 euro eigen geld inbrachten om een huis te kopen.

Als single is het lastig om een eerste koophuis te vinden. Single starters onder de 35 jaar die modaal verdienen (€ 36.000 per jaar) moeten om een eigen huis te kunnen kopen minstens € 29.500 eigen geld inleggen. En zelfs met bijna € 30.000 aan spaargeld zal het in honderd gemeenten lastig zijn om een huis van 60 m2 te bemachtigen. Veel geld dus, als je dit allemaal op een rijtje ziet staan.

Tips
Zie je jouw droom voor een eigen huis nu in duigen vallen? Om een eigen huis te kopen heb je in deze tijd eigen geld nodig. Wij geven je een aantal tips over hoe je kunt sparen en steeds dichterbij jouw streefbedrag kunt komen.

 • Maak een spaarplan waarin je precies kunt zien hoeveel je nodig hebt en hoeveel je per maand kunt sparen. Dit  geeft je inzicht in hoeveel maanden/jaren je nog moet sparen om je streefbedrag te behalen.
 • Neem je maandelijkse uitgaven onder de loep. Breng in kaart waar je jouw maandelijkse uitgaven aan besteed. Misschien zit er wel iets tussen waar je op kan besparen? Vaak zijn dit verzekeringen en abonnementen.
 • Stel automatisch sparen in. Zorg voor structuur door automatisch iedere maand een vast bedrag op je spaarrekening te zetten.
 • Krijg je extra inkomsten, waar je niet op hebt gerekend? Geef dat geld niet uit, maar zet het op je spaarrekening.

Stel prioriteiten. Je kunt je geld maar een keer uitgeven, soms is het goed om te bekijken waar je echt je geld aan uit wilt geven en waaraan eigenlijk niet.
 

Terug