Terug
Waar moet je aan denken bij het kopen van een eigen huis?
Heb je het plan om een eigen huis te kopen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Met onderstaande stappen helpen wij je een handje.

1. Oriënteren en budgetteren
Breng in beeld wat je maandelijkse kosten worden en hoeveel je kunt besteden aan een huis. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je hierbij helpen. Bekijk daarnaast hoeveel je wilt besteden aan de verbouwing/inrichting van je huis. Weet je hoeveel je kunt besteden, ga dan oriënteren welke huizen voor jou betaalbaar zijn en voldoen aan je wensen.

2. Tips voor bezichtigingen
Waar moet je op letten bij een bezichtiging? Het is belangrijk om erachter te komen waarom de verkoper gaat verhuizen. Is het huis te groot of te klein of is het niet prettig wonen. Doe daarnaast onderzoek naar de locatie: is het veilig en stil, zijn voorzieningen dichtbij en is er parkeergelegenheid. Kijk daarnaast naar de buitenkant van de woning, de fundering, kozijnen en laat een bouwkundige keuring uitvoeren om meer duidelijkheid te krijgen over de staat van de woning. Kijk of de indeling van de woning past bij jouw lifestyle.

3. Bieden en onderhandelen
Heb je jouw droomhuis gevonden? Vragen die je misschien hebt zijn: Hoeveel is het huis echt waard? Wat moet ik bieden? Zijn er gebreken? Om deze vragen te beantwoorden kan het handig zijn om een aankoopmakelaar op te zoeken. Deze aankoopmakelaar geeft je inzicht in de waarde van de woning en voert scherpe onderhandelingen met de verkopende partij om het beste resultaat te behalen voor jou als koper. Om de kosten te besparen kun je er ook voor kiezen om geen aankoopmakelaar in de arm te nemen en zelf een bod uit te brengen. We raden je dan wel aan om alle gegevens die je over het huis hebt goed uit te zoeken.

4. Bouwkundige keuring
Bij een bezichtiging kun je niet altijd de staat van het huis zien. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan kun je een bouwkundige keuring laten doen. Een inspecteur zal in jouw potentiele nieuwe woning de check doen. Na de keuring krijg je een uitgebreid rapport met de bevindingen van de inspecteur.

5. Koopovereenkomst tekenen
Heeft de verkoper jouw bod geaccepteerd? Dan zul je een voorlopige koopovereenkomst tekenen. In dit contact staan de ontbindende voorwaarden die jullie zijn overeengekomen. Het voorbehoud van financiering wordt ook opgenomen. Na het tekenen van het koopcontract heb je nog drie dagen om van het koopcontract af te zien. Na deze tijd kan het alleen via de ontbindende voorwaarden die je met de verkoper hebt afgesproken.

6. Hypotheek en overdracht
Voordat je het bod op het huis uitbracht wist je waarschijnlijk de maximale hypotheek al. Samen met een hypotheekadviseur bekijk je welke hypotheek het beste bij jullie past. Daarnaast is de waarde van de woning van belang voor je hypotheek. Je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Belangrijk dus om de woning tijdig te laten taxeren en het taxatierapport bij je hypotheekadviseur af te leveren.

7. Verzekeringen en aktes
Wanneer je een huis koopt is het handig om een aantal verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een inboedel- of opstalverzekering. Daarnaast is het ook handig om met je hypotheekadviseur te kijken naar een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat mocht er iets met jou of je partner gebeuren dat jullie in het huis kunnen blijven wonen.

Heb je samen met je partner jullie eerste huis gekocht? Dan kan het ook handig zijn om een samenlevingscontract op te stellen.

Valkuilen bij het kopen van een huis
1 Bij het kijken niet naar belangrijke details kijken
Als je verliefd wordt op een huis, dan zie je vaak alles door een roze bril. Het is lastig om naar de details te kijken of zie je belangrijke punten over het hoofd. Vraag of een vriend of familielid mee gaat naar de bezichtiging, die met een nuchtere blik naar het huis kan kijken.

2 Je eisen laten varen
Vergelijk het huis waar je verliefd op bent geworden altijd kritisch met het lijstje van eisen dat je gemaakt hebt. Je huis zal misschien niet aan de hele lijst voldoen, maar denk goed na voordat je te veel eisen laat varen.

3 Slecht onderhandelen
Scherp onderhandelen kan je veel geld schelen, maar als je hier geen ervaring in hebt kan dit lastig zijn. Doe goed vooronderzoek, weet van tevoren goed wat je kunt en wilt betalen.

4 Juridische controles vergeten
Als de onderhandelingen rond zijn, kan je geneigd zijn uit blijdschap zo snel mogelijk het koopcontract te tekenen. Doe dat niet! Laat het koopcontract altijd controleren op juridische zaken. Denk hierbij aan zaken als erfenis, schulden, scheiding en lopende rechtszaken.

5 Geen ontbindende voorwaarden
Het ‘voorbehoud van financiering’ is een van de ontbindende voorwaarden. Dit betekent dat, mocht de hypotheek niet rondkomen, je nog onder de koop van het huis uit kunt. Heb je deze ontbindende voorwaarden niet, dan kan dit een groot financieel risico zijn.

Terug