Terug
Odette over haar IUI-traject: “De romantiek is ver te zoeken”
Odette Bakker (43), algemeen directeur bij verzekeraar Dazure, dacht lange tijd niet aan kinderen. Haar eigen bedrijf opzetten vroeg al haar energie. Op haar 34ste werd ze moeder en een paar jaar later kriebelde de wens voor een tweede. Helaas bleek die wens niet vanzelfsprekend in vervulling te gaan. Een IUI-traject volgde. Geen gemakkelijk besluit, en eentje die ook financiële zorgen oplevert als je een eigen zaak runt.
Odette bij deur

Odette Bakker (42) rolde al op haar 18e de verzekeringswereld in. In die tijd leerde ze haar huidige compagnon Indra Frishert kennen, waarmee ze inmiddels 12,5 jaar het bedrijf Dazure runt. Hun gedeelde passie voor verzekeringen vormt het fundament van het bedrijf. “Verzekeringen zijn een mooie maatschappelijke oplossing om mensen te helpen wanneer het nodig is,” vertelt Odette. Als voorzitster van stichting Aithra werpt zij zich ook op voor de zichtbaarheid en waardering voor ondernemende en getalenteerde vrouwen.

Uitgestelde kinderwens

Haar bruisende carrière maakte dat er lange tijd weinig ruimte was voor kinderen. “Een eigen bedrijf opzetten vraagt veel van je energie en die kinderwens stel je dan toch steeds uit. Ik wilde eerst wat stabiliteit opbouwen.” Samen met haar partner Ramon werd ze op haar 36e de gelukkige moeder van dochter Nina. De zwangerschap ging gemakkelijk. “We waren heel gelukkig met onze dochter.” Drie jaar begon het weer te kriebelen: “We wilden graag een broertje of zusje voor Nina. De eerste keer ging hartstikke makkelijk, dus we dachten: dat moet de tweede keer ook wel lukken.” Niets was minder waar. Inmiddels was Odette 39 jaar en ready to go. Helaas bleef een zwangerschap uit. Ze ging op zoek naar alternatieven en kwam uit bij intra-uteriene inseminatie (IUI), waarbij zaadcellen kunstmatig in de baarmoeder worden gebracht.

Financiële impact 

Het besluit voor IUI was nog niet zo makkelijk genomen. Hoe zou een dergelijk traject haar onderneming beïnvloeden? “Het heeft een behoorlijke impact, omdat je een onzekere periode ingaat. Je weet niet wat het met je lijf doet en hoe je gaat functioneren.” Gelukkig zijn de kosten van IUI vaak goed verzekerd, maar de omzet die je als ondernemer misloopt komt voor eigen rekening. Een IUI-traject gaat gepaard met een enorme hoeveelheid hormonen, die van alles met je lichaam kunnen doen. Waar de één er niks van merkt, kan de ander stemmingswisselingen of andere klachten krijgen. Dit maakt het spannend aangezien je verantwoordelijk bent voor je eigen inkomsten als ondernemer. Omdat het gezin nog niet compleet voelde, besloten Ramon en Odette op gesprek te gaan bij een fertiliteitsafdeling.

Taboe

Dat eerste bezoek bleek al een serieuze uitdaging. “Je loopt langs de gynaecologieafdeling en wordt geconfronteerd met allemaal zwangere buiken. Als de fertiliteitsafdeling dan ook nog eens verstopt zit in een achterafhoekje, lijkt het haast of er een taboe op rust.” Van dit taboe en al haar gêne was Odette snel genezen, want tijdens het traject volgde het ene onderzoek na het andere. Assistenten, coassistenten en stagiaires keken ook nog eens vol overgave en in grote getalen met de arts mee.

IUI-traject

Het traject begint met diverse onderzoeken bij zowel de man als de vrouw. “Bij ons zou het in principe allemaal werken, dus we konden het IUI-traject ingaan,” aldus Odette. Dat ging niet zonder slag of stoot. Tien dagen lang injecteerde ze een flinke hoeveelheid hormonen en onderging ze tussendoor verschillende inwendige onderzoeken. De romantiek was ver te zoeken. Op een ochtend moest Ramon eigenhandig een potje vullen met zijn zaad en dit vervolgens inleveren bij het ziekenhuis. Een uur later meldde Odette zich bij het lab van het ziekenhuis, waar een reageerbuisje gereed werd gemaakt. “Dus daar liep ik dan, door het ziekenhuis met een reageerbuisje tussen mijn borsten,” vertelt Odette lacherig, waarna ze eraan toevoegt: “Gelukkig zien wij daar ook de humor wel van in. Je moet het niet te zwaar maken.”

Verdriet

Gemiddeld is het slagingspercentage van een inseminatie 10% en een kwart van de vrouwen raakt zwanger na drie tot zes inseminaties. Dit was ook het geval bij Odette. Na de derde keer was het raak. Helaas was het geluk van korte duur, want na twaalf weken ging het mis. “Toen we naar het ziekenhuis reden voor de 12-wekenecho had ik er al geen goed gevoel over. We hadden bij eerdere echo’s de baby zien bewegen en het hartje horen kloppen, maar deze keer bleef het akelig stil. Ik zag al direct aan de echoscopist dat het niet goed was. Dat was een heftig moment, mijn wereld stortte in.” Vermoeidheid en verdriet vulden de periode daarna. Ramon, Nina, vrienden en familie hielden haar op de been. Van haar zus kreeg ze een boompje als aandenken. Dat plantte ze in de tuin.

Grenzen verleggen

Door de verschillende behandelingen had Odette al een enorme hoeveelheid hormonen in haar lijf. Stoppen was geen optie meer. “We hebben het traject weer redelijk snel opgepakt. Maar goed ook, want niet veel later was het écht raak. Het derde wondertje was daar. Joe voelt echt als een kadootje, de kers op de taart!”. Het gezin voelt nu compleet en dat maakte het traject de moeite waard. “Als je iets graag wilt, dan verleg je je grenzen.” Odette voelt zich dan ook superrijk met haar kinderen en is erg blij met haar keuze. “Ik vertrouw heel erg op mijn intuïtie. Je moet je verstand blijven gebruiken, maar je onderbuikgevoel zegt zeker zo veel. Ik volg altijd mijn hart.”

Financiële kopzorgen

Haar ervaringen tijdens het IUI-traject, wil ze vertalen naar een mooi verzekeringsproduct. “Het ingaan van het IUI-traject was spannend, omdat ik niet wist of ik mijn inkomsten zou behouden,” vertelt Odette. “Voor een vrouw met een eigen onderneming is het besluit om zwanger te worden ook om financiële redenen dan ook niet zomaar gemaakt. Je kunt lange tijd uit de running zijn. Kunstmatige-inseminatieprocedures maken deze periode alleen maar langer. Voor een vrouw in loondienst zijn de inkomsten goed geregeld in de vorm van verzuimverlof of zwangerschapsverlof. Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Dat kan financiële kopzorgen geven. Hier biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering dan enige zekerheid, maar vindt men soms te duur en is niet altijd passend voor deze situaties.”

Eventverzekering

Het motiveerde Odette om na te denken over een andere manier van verzekeren dan de traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering: Dit zou kunnen in de vorm van een eventverzekering, waarbij de verzekering goedkoper kan worden aangeboden omdat je ervoor kiest alleen voor bepaalde gebeurtenissen van arbeidsongeschiktheid uit te hoeven keren. Ik hoop dat ik hiermee echt het verschil kan maken voor zelfstandige vrouwelijke ondernemers. Dat geeft mij energie. En het is me op deze manier gelukt om mijn ervaringen uit mijn persoonlijk leven om te zetten naar mijn werk. Dat maakt me trots.”

Geschreven door: Mariska Bezemer

Terug