Overlijdensrisicoverzekering VS Levensverzekering

#Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering?
 

Het woord levensverzekering is een algemene naam. Onder een levensverzekering vallen bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die in een bepaalde (zelf gekozen) periode een vooraf afgesproken bedrag uitkeert bij overlijden. Dit bedrag kunnen je nabestaanden o.a. gebruiken voor het betalen van je hypotheek of huur. Deze verzekering keert dus niet altijd uit. Alleen als je binnen de bepaalde (zelf uitgekozen) periode overlijdt.

Waar kun je een overlijdensrisicoverzekering voor gebruiken?

Soms is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan je hypotheek en wordt de uitkering gebruikt om de hypotheek (deels) af te lossen. Als dit niet het geval is, kunnen de nabestaanden na je overlijden zelf bepalen waar ze het verzekerd bedrag voor gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:
- het betalen van de kinderopvang
- het betalen van de hypotheek/huur
- het aanvullen van het inkomen, het kan zo zijn dat je nabestaande door jouw overlijden minder kan gaan werken omdat hij/zij meer voor de kinderen moet gaan zorgen. 

Uitvaartverzekering
 

Een uitvaartverzekering is een verzekering voor je uitvaart. De verzekering loopt door tot je overlijdt. Deze verzekering keert gegarandeerd uit, want je overlijdt een keer. Je nabestaanden kunnen met de uitkering je uitvaart bekostigen. Een uitvaartverzekering is dus een ander soort verzekering dan een overlijdensrisicoverzekering.