ORV koppelen aan hypotheek

#koppelen aan hypotheek

Kan ik de overlijdensrisicoverzekering koppelen aan mijn hypotheek?

Een overlijdensrisicoverzekering koppelen aan je hypotheek is zeker iets wat kan. Je kunt de polis verpanden aan de geldverstrekker. Dit betekent dat als het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd, het geld gebruikt wordt om je hypotheek (gedeeltelijk) af te betalen. Daarnaast kun je het verzekerde bedrag ook aan jezelf laten uitbetalen waarna je het gebruikt om je hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?

Niet voor iedereen is het mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld wanneer je ziek bent. Tot voor kort werd het door de meeste geldverstrekkers wel verplicht gesteld een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer je een hypotheek neemt. Doordat het kopen van een woning daardoor bij veel mensen bemoeilijkt werd, is ervoor gekozen om het verplicht stellen van de overlijdensrisicoverzekering af te schaffen. Geldverstrekkers mogen zelf bepalen of er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten wordt bij een hypotheek, maar dit komt bijna niet meer voor. Nationale Hypotheekgarantie biedt een (tijdelijk) vangnet wanneer je te maken krijgt met bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of overlijden. Het gaat dus om een tijdelijk vangnet en in sommige gevallen is er kans op kwijtschelding. Daarom is het toch belangrijk om een overlijdensrisicoverzekering te overwegen. Je hebt dan meer financiële zekerheid wanneer jij of je partner komt te overlijden. Het (deels) aflossen van de hypotheek of het dragen van de vaste lasten is dan mogelijk zonder dat je je huis hoeft te verkopen.

zwaluw voorkant - geknipt

Niet verplicht, wel verstandig

Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s die je loopt wanneer je geen overlijdensrisicoverzekering afsluit bij het kopen van een woning. Is het bijvoorbeeld mogelijk om in het huis te blijven wonen wanneer een partner overlijdt? Kun je alle woonlasten ook met alleen jouw inkomen betalen? Kun je een nieuw huis kopen wanneer je gebruik hebt gemaakt van de Nationale Hypotheekgarantie?

Ontdek de overlijdensrisicoverzekering die past bij jouw situatie

De overlijdensrisicoverzekering die het beste past bij jouw situatie vind je via onze berekeningstool. Vervolgens kun je laten vastleggen of je de hypotheekverstrekker of bank wilt koppelen aan jouw overlijdensrisicoverzekering.